Autológ Sejtterápia

Hogyan járulhatunk hozzá a terápia sikeréhez?

24 órával a vérvétel előtt fontos, hogy megfelelően hirdatáljunk. Hagyjunk elegendő időt a kezelés után a gyógyulásra, ne tegyük ki túl hamar stressznek a szervezetünket. Néhány nappal a kezelés előtt kerüljük az ibuprofen, aspirin és diclofenac tartalmú fájdalomcsillapítókat. Ezek a gyógyszerek meggátolhatják a trombociták vitalitását. A kezelés után visszatérhetünk normál életvitelünkhöz, de kerüljük a hirtelen és megeröltető mozdulatokat, valamint a sport aktivitást a kezelést követő 24 órában.

Milyen területeken alkalmazható az autológ sejtterápia?

Az autológ sejtterápiák aktiválják a test öngyógyító erejét és regenerációs mechanizmusait. A lehetséges alkalmazási területeken már a tünetek fellépésének korai szakaszában is eredményes a kezelés, illetve alkalmazható műtét utáni rehabilitációkor.

Sérülés esetén számos komplex, összekapcsolódó gyógyulási folyamat zajlik a szervezetben. A vérlemezkék (trombociták) központi szerepet játszanak. Növekedési faktorokat bocsátanak ki, amelyek elősegítik a vaszkularizációt és a sejtosztódást, valamint olyan differenciálatlan őssejteket vonzanak, amelyek elkülönítik a szükséges sejttípusokat a sérülés helyén. Ugyanakkor, a szervezet gyulladáscsökkentő citokineket hoz létre, amelyek csökkentik a szöveti gyulladást, például degeneratív vagy akut sérülések esetében.

Hogyan működik az autológ sejtterápia?

Az autológ sejtterápiák természetes gyógyulási folyamatokon alapulnak. A sejtek, a citokinek és a növekedési faktorok kiválasztásra kerülnek a páciens véréből és azt koncentrálják a különböző eljárások során. Ezen terápiákat a sérült területen alkalmazva, természetes módon segítik a szervezet gyógyulását. A regenerálódás felgyorsulhat, a gyulladásos reakciók csökkenthetőek és a fájdalomcsillapítás gyógyszeres kezelés nélkül érhető el.  A sejtterápiák diverzifikálhatóak és alkalmazhatóak különböző betegségek és sérülések esetén. A diagnózistól függően kezelőorvosa eldöntheti, hogy a trombocitákban gazdag plazmát leukocitákkal vagy azok nélkül alkalmazza, illetve azt is, hogy folyékony vagy gél formában veszi igénybe a terápiát, vagy azt, hogy egy sejtmentes kondicionált szérum lesz az optimális gyógyulás útja.

Mit jelent is jelent, az autológ sejtterápia? 

A szervezet saját sejtjei öngyógyító potenciálját használja fel a gyógyulás, a sérült és beteg szövetek helyreállításának felgyorsítására.
Az autológ (sajátvér) sejtterápiát a modern orvoslás több területen is hasznosítja jelenleg.